İslami HaberlerManşet

“Ezan, bağımsızlığın en büyük simgesidir”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İsrail parlamentosu Knesset’te, ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasını yasaklayan tasarının ilk oylamada kabul edilmesine tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki Şeyh Şamil Camii’nin açılışında yaptığı konuşmada, İsrail parlamentosu Knesset’te, ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasını yasaklayan tasarının ilk oylamada kabul edilmesine tepki göstererek “Mekke ve Medine’den sonra Müslümanların en büyük merkezi ve en büyük mabedi, en kutsal mekânımız Kudüs’te, Resul-i Ekrem’in Miraç’a çıktığı mekânda, ezanın yasaklanması, tarih boyunca İslam’ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını yasaklamak manasına geliyor. Bu kabul edilemez” dedi.

“Ezan, bağımsızlığın en büyük simgesidir” diyen Başkan Görmez, “Kudüs’te ezanı yasakladılar. Hâlbuki bir yerde, ezanı yasaklamak,  İslam’ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını inkâr etmek ve yok saymaktır” diye konuştu.

Başkan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ezanın yasaklanması, tarih boyunca İslam’ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını yasaklamak manasına geliyor. Bu kabul edilemez…”

Mekke ve Medine’den sonra Müslümanların en büyük merkezi ve en büyük mabedi, en kutsal mekânımız Kudüs’te, Resul-i Ekrem’in Miraç’a çıktığı mekânda, ezanın yasaklanması, tarih boyunca İslam’ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını yasaklamak manasına geliyor. Bu kabul edilemez.

“Böyle yasaklarla, bu büyük simgeler, büyük şiarlar ortadan kalkmaz…”

Böyle yasaklarla, bu büyük simgeler, büyük şiarlar ortadan kalkmaz. Siz, bir yerde müezzinlere ezan okumasını yasaklatırsanız, o şehrin, o ülkenin bütün halkı müezzin olur, ezanı birlikte okur ve böylece o yasağı tanımadıklarını ifade ederler. Yüreklere pranga vurulamaz. Kalplere yasak getirilemez. Var oluşumuzun şiarı olan, varlığımızın simgesi olan ibadetler, inanç özgürlükleri ortadan kaldırılamaz.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu