İslami Haberler

IŞİD tarihi Hadar kentini yağmaladı

Irak Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, IŞİD’in Hadar kentinde yaptığı yağma ve yıkım kınanırken, “Bu korkakça eylem bu defa, 1987’de Dünya Kültür Mirası listesine alınan mirasımıza zarar vermiştir”denildi.

Tüm dünya ve uluslararası kuruluşların, insanlık mirasına yapılan bu bariz saldırıya karşı cephe almaya çağrıldığı açıklamada, “uluslararası toplumun Irak’a yeterli desteği vermemesinin, teröristlere Hadar kentini yağmalama cesareti verdiği” savunuldu.

Açıklamada ayrıca, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden olağanüstü toplantı düzenlemesini, uluslararası koalisyonun da IŞİD’e karşı tek başına savaşan Irak’la iş birliğinde ciddi duruş sergilemesini bekliyoruz. Aksi takdirde bu çeteler, insanlığın yüzyıllar boyunca inşa ettiği medeniyetleri yıkmaya devam edecektir” ifadesine yer verildi.

M.Ö 2. yüzyılda kurulan, tapınakları ve hamamlarıyla ünlü Hadar kenti, Bizans ve Sasani gibi dönemin büyük imparatorluklarının mücadelesine sahne oldu.

IŞİD militanlarının, dün, Musul’un güneydoğusundaki Asurlular dönemi (M.Ö 1373-1244) Nemrut kentine saldırması sonucu tarihi mekanın enkaza döndüğü belirtilmişti.

IŞİD, 26 Şubat’ta da sosyal medya üzerinden, militanların, ülkenin kuzeyinde yer alan Musul Müzesi’ndeki heykel ve kıymetli sanat eserleri balyozla kırdığını gösteren video kaydı yayınlamıştı. Bu olaydan bir hafta önce de Musul Kütüphanesi’ne saldıran militanlar, 8 binden fazla tarihi kitabın bulunduğu kütüphaneyi ateşe vermişti. Burada, Osmanlı, Abbasi, Eyyübi dönemine ve çeşitli medeniyetlere ait değerli el yazması eserler bulunuyordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu