İslami HaberlerManşet

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yurtdışında görev yapacak din görevlileriyle bir araya geldi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yurtdışında görev yapacak din görevlileriyle bir araya geldi.

Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde Almanya ve Fransa’da görev yapacak din görevlilerine hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bu görev sizi ilmen ve manen güçlendirecektir.” dedi.

“İslamofobik hastalıkların bütün toplumu kuşattığı, nefretin ilkokul seviyesine kadar indiği,  İslam konusunda bilgi kirliliklerinin yaşandığı, cami önlerine domuz kafalarının bırakıldığı, camilere ırkçı yazıların yazıldığı, insanların sokakta dahi rahat yürüyemediği  bir dönemde Avrupa’ya gidiyorsunuz.” diyen Başkan Görmez,  “Oradaki nice çocukların isimlerini gizlemek zorunda kaldıkları bir dünya sizi bekliyor. Bunun için göreviniz çok daha zor.” ifadelerini kullandı.

Başkan Görmez, İslamofobi nedir ve onunla nasıl mücadele edilir. Bu nefreti o kalplerden nasıl söküp atabiliriz. Buna hazırlıklı olarak görev yerlerine gidilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi.

Avrupa’daki millet varlığımızın kültürlerini ve kimliklerini koruması hayati bir meseledir. “

Milletimizin çocuklarının başka dünyalara göçü  60’lı 70’li yıllarda iş göçü sebebiyle olmuştur. Avrupa’daki millet varlığımızın kültürlerini ve kimliklerini koruması hayati bir meseledir. Bizler ve bizi misafir olarak kabul eden ülkeler bu insanların nasıl bir manevi hayat yaşayacaklarını, kendi kimliklerini nasıl koruyacaklarını, dinlerini, imanlarını nasıl koruyacaklarını, çocuklarına bunu nasıl öğreteceklerini, vefat ettiklerinde kimin cenaze namazını kıldıracağını kimse düşünmedi. Bunu oraya gönderdiğimiz vatandaşlarımızın kendileri düşündüler. Berlin’de, Paris’te çalışmaya başladıktan sonra bu insanlar, Cuma namazını, bayram namazını nasıl kılabilirizin derdine düştü. Kimliğini nasıl koruyacak, onun üzerine düşünmeye başladı.

“Diyanet İşleri Teşkilatı, asimilasyonu önlemede en büyük vazifeyi ifa etti…”

Diyanet İşleri Başkanlığı, 60’lı yıllardan itibaren Avrupa’da vatandaşlarımızın olduğu ülkelerde var olmaya başladı. Böyle bir dönemde Diyanet İşleri Teşkilatı asimilasyonu önlemede en büyük vazifeyi ifa etti. Avrupa’daki millet varlığımızın kimliklerini, kültürlerini korumalarına katkı sağladı. Cami hizmetlerinin düzenli bir şekilde sürdürülmesini, çocuklara yönelik dil ve din eğitimlerinin Diyanet eli ile başlamış olması da son derece önemli bir hizmet olmuştur.

“Avrupa’ya gidecek personelimiz, gidecekleri ülkelerin dilini, kültürünü bilmelidir…”

2000’li yıllara geldiğimizde Diyanet İşleri Başkanlığının 40 yıldır yürüttüğü yurtdışı hizmetinin aynı strateji ile devam ettirmesi mümkün değildi. Çünkü artık kuşaklar arası çatışmalar başlamıştı, eş zamanlı olarak 11 Eylül olayları ile birlikte Avrupa’da İslam’a karşı bir öfke, bir nefret ortaya çıkmıştı. 2003 yılında bütün çalışmaları gözden geçirerek yeni bir strateji belirledik. İslamofobik nefreti, Avrupa’daki Müslüman varlığını dikkate alarak planlamalar, projeler yaptık. Bunlardan en önemlisi ‘Uluslararası İlahiyat Projesi’dir. Bununla birlikte Avrupa’ya gidecek personelimizin en azından gidecekleri ülkenin dilini, kültürünü bilmeleri için çalışmalar yürüttük.

“Biz, nefret söylemine nefretle karşılık veremeyiz…”

Avrupa’daki İslamofobik nefreti o kalplerden nasıl söküp atabiliriz? Her birinizin dilini, üslubunu, yöntemini ona göre ayarlaması lazım. Bu hastalığa, bu düşmanlığa ve bu nefrete, nefretle karşılık vermek doğru değildir. Biz, nefret söylemine nefretle karşılık veremeyiz. O zaman nefreti arttırırız. Düşmanlığa, düşmanlıkla karşılık veremeyiz. İlimle, irfanla sabır ve sebatla bu nefret karşısında çalışmalıyız.

Başkan Görmez, konuşmasının son bölümünde din görevlilerine “Gideceğiniz yerlere hazırlıklı olmalısınız. Görev yapacağınız yerin sosyal yapısını inceleyiniz. Orada bulunan Müslüman halkları ziyaret ediniz.  Diğer din mensuplarını ziyaret ediniz. Sizin götüreceğiniz mesajlar önemlidir. O nedenle ilimle dolu olmalısınız.” tavsiyelerinde bulundu.

‘Yurtdışı Göreve Hazırlayıcı Eğitim Semineri’ ve dil kurslarına katılan 170 din görevlisi eğitimlerin ardından Avrupa’daki görev yerlerine gidecek.

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu