islamiyet.gen.tr, islami bilgi portalı

8

Muharrem

1436

1 Kasım 2014, Cumartesi
Paylaşma Mevsimi; Aşura http://t.co/QrSrKAtQY2

Genel Kültür

1

Soru 1 : Müslümanların dünyadaki nüfusu ne kadardır?

Cevap : Yaklaşık 1,5 milyar kadar, dünya nüfusunun dörtte biri kadar
Soru 2 : İmsak ne demektir?
Cevap : Sahurun bitimi, orucun başlama vaktidir.

Soru 3 : Sahur ne demektir?
Cevap : Oruç tutmak maksadıyla gece kalkılıp, en geç imsak vaktine kadar yenilen yemeğin adı.

Soru 4 : Günümüzde nüfusu en fazla olan İslam ülkesi hangisidir?
Cevap : Endonezya

Soru 5 : Hicri takvim nedir ve kim başlatmıştır?
Cevap : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eden
ve aya göre hesap edilen takvimdir. Hz. Ömer (r.a.) başlatmıştır.

Soru 6 : Ravza-i Mudahhara nedir?
Cevap : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in mübarek kabirleri ile minberi arasındaki yerin adı

Soru 7 : Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki fark nedir?
Cevap : Hicri Takvim; Peygamberimiz (s.a.v.)’in hicretiyle başlar, hesaplamalar aya göredir.
Miladi takvim; Hz. İsa (a.s.)’ın doğumuyla başlar, güneşe göre ayarlanmıştır.

Soru 8 : İlk defa dünya haritasını kim çizmiştir?
Cevap : Piri Reis

Soru 9 : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i övmek için yazılan şiire ne ad verilir?
Cevap : Natı Şerif

Soru 10 : Kaside-i Bürde’nin sahibi şair Kab Bin Züheyr (r.a.)’a Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in
verdiği (hediye ettiği) hırka bugün nerede muhafaza edilmektedir?
Cevap : İstanbul-Topkapı sarayı Hırka-i Saadet dairesinde

Soru 11 : Rasulüllah (s.a.v.)’in Veysel Karani’ye hediye olarak bıraktığı, Hz. Ömer (r.a.) ve
Hz. Ali (r.a.)’ın bu vasiyeti yerine getirerek ulaştırılan Hırkası bu gün nerededir?
Cevap : İstanbul’da Hırka-i Şerif Camiinde bulunmaktadır

Soru 12 : Keçeli Halil adında bir zat, yemeği canı istediği bir şeyin parasını bir kenara ayırarak sonunda
biriktirdiği bu paralarla bir mescit inşa ettirmiştir. Bu mescidin adı nedir ve nerededir?
Cevap : Sanki Yedim Mescidi. Fatih Camisinin Doğusunda

Soru 13 : Dünyaca ünlü iki müslüman boks şampiyonunun adı nedir?
Cevap : Muhammed Ali (Cassius Clay), Malik Abdülaziz (Mike Tyson)

Soru 14 : İkinci dünya savaşında hangi ülkeye Atom bombası atılmıştır ve atılan şehirler hangileridir?
Cevap : Japonya, Hiroşima ve Nagasaki

Soru 15 : Top ile oynanan beş adet spor dalı sayınız?
Cevap : Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Rugby

Soru 16 : Futbol maçlarında oynanan topun Fifa kurallarına göre ağırlığı ne kadar olmalıdır?
Cevap : 452 gram

Soru 17 : Futbol sahasının büyüklüğü ne kadardır?
Cevap : 50 metre X 100 metre

Soru 18 : Yetmişli yılların sonunda İslam’ı seçen ünlü pop sanatçısı kimdir?
Cevap : Yusuf İslam (Cat Stevens)

Soru 19 : Müslüman olan ünlü deniz bilimcisi ve araştırmacısı olan adamın adı nedir?
Cevap : Kaptan Custeau

Soru 20 : Avustralya adasının en tanınmış hayvanının ismi nedir?
Cevap : Kanguru

Soru 21 : İstanbul ilimizde bulunan asma köprülerin isimleri nelerdir?
Cevap : Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

Soru 22 : Başkent Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?
Cevap : Ankara Esenboğa Hava limanı

Soru 23 : Fransa ile İngiltere’yi bir birine bağlayan tünelin adı nedir?
Cevap : Manch Tüneli

Soru 24 : Bulunduğumuz çağda İslam dini en fazla hangi kıtalarda daha fazla yaygındır?
Cevap : Asya ve Afrika

Soru 25 : Futbol toplam kaç kişi ile oynanır?
Cevap : 22 kişi

Soru 26 : Almanya’da bulunan minareli en büyük cami hangi şehirdedir?
Cevap : Mannheim’de (2500 kişilik)

Soru 27 : Papa II. Jan Paul hangi Hıristiyan mezhebinin lideridir?
Cevap : Katolik mezhebi

Soru 28 : Her sınıf ve kademedeki insanların düşünce ve davranışlarında yanlışı değil doğruyu,
zararlıyı değil faydalıyı, zulmü değil adaleti, kötüyü değil iyiyi seçip, uygun vasıtalarla,
ameli meleke kazandırmaya ne denir?
Cevap : Eğitim

Soru 29 : Ankara ilimizin araba ve şehir kod numarası kaçtır?
Cevap : 06

Soru 30 : Bakü hangi devletin başkentidir?
Cevap : Azerbaycan

Soru 31 : Endonezya devleti hangi kıtadadır?
Cevap : Asya

Soru 32 : Genellikle yeni ismi ile anılan Hatay ilimizin eski ismi nedir?
Cevap : Antakya

Soru 33 : Türkiye’nin en büyük gölü hangisidir?
Cevap : Van Gölü

Soru 34 : Türkiye’nin yüzölçümü kaç kilometre karedir?
Cevap : 779.452 kilometre karedir.

Soru 35 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir?
Cevap : Ağrı Dağı (5165 metre)

Soru 36 : Türkiye’de bulunan iki akarsuyun adını söyleyiniz?
Cevap : Dicle ve Fırat

Soru 37 : Toros dağları Türkiye’nin hangi bölgesindedir?
Cevap : Akdeniz

Soru 38 : Hollanda’nın başkenti nedir?
Cevap : Amsterdam

Soru 39 : Dünyanın en uzun nehrinin adı nedir?
Cevap : Nil nehri (Afrika kıtasında)

Soru 40 : Semerkant hangi ülkenin sınırları içindedir?
Cevap : Özbekistan

Soru 41 : Doğu Roma imparatoru Rasulüllah (s.a.v.)’in mektubunu okumadan önce,
o sırada Şam’da ticaret için bulunan Ebu Süfyan’dan bilgi aldı. Onun yalan
söylemeyen emin bir insan olduğunu öğrendi ve ona: “İnsanlara yalan söylemeyen
birisinin Allah’a yalan söylemesi mümkün değildir” dedi. Bu imparator kimdir?
Cevap : Herakliyus

Soru 42 : İspanya’da geçmişte kurulmuş olan İslam devletinin adı nedir?
Cevap : Endülüs Emevi Devleti

Soru 43 : Afrika’nın kuzeyinde, Akdeniz’in kıyısında 1.750.000 kilometre kare genişlikte
olan ve nüfusu yaklaşık 3.100.000 olan ülke hangisidir?
Cevap : Libya

Soru 44 : 18.asırda yaşamış Fransız komutan ve devlet adamı, askeri bir eğitim gördükten
sonra orduya katıldı. Önemli askeri başarılardan dolayı kısa sürede Tuğgeneralliğe
yükseldi. Daha sonra 15 sene diktatörlük yaptı. Kendisine has kişiliği ile tanınan,
koyduğu kanunlarla 1789 Fransız devrimini bütün Avrupa’ya yaymıştır.
Bu diktatör Fransız devlet adamı kimdir?
Cevap : Napolyon Bonaparte

Soru 45 : Hayvanlar kaç yapıya sahiptir?
Cevap : İki yapıya sahiptirler; His ve İrade

Soru 46 : “Zaman ihtiyarladıkça Kur’an gençleşiyor” sözü kime aittir?
Cevap : Bediüzzaman Saidi Nursi

Soru 47 : İslami yılbaşı hangi ay ile başlar?
Cevap : Muharrem ayı ile

Soru 48 : Bir gayeyi gerçekleştirmek ve bir davayı hakim kılmak için, hiyararşik bir
yapı içinde bir araya gelerek faaliyet gösteren topluluğa ne denir?
Cevap : Teşkilat

Soru 49 : Kaç yılda bir Şubat ayı 29 çeker?
Cevap : 4 yılda bir

Soru 50 : Eskiden İslam dünyasının ilim beşiği olan Kufe şehri hangi devlet sınırları içindedir?
Cevap : Irak

Soru 51 : Cumhuriyet döneminde bir süre Ezan Türkçe okunmuştur. Hangi tarihler arası
okunmuştur ve kimin dönemindedir?
Cevap : 1932-1950 yılları arsında İsmet İnönü döneminde

Soru 52 : 165 tane dik çivinin üzerine sırt üstü yatarak göğsünde 35 kilo ağırlığındaki
betonu kırdırtan ve yine sırtında takoz parçalattıran
Cevap : Yılmaz Aydın

Soru 53 : Eski güreşçilerimizden olup Amerika’da katıldığı bir şampiyonada birincilikler
alan ve kendisine “benimle evlenirsen milyarlarım senin olur” diyen Amerikalı
bir bayana “Bire hatun biz buraya damızlık için mi geldik” diyen pehlivanımız kimdir?
Cevap : Koca Yusuf

Soru 54 : Diğer bir adı “Küçük Asya”dır. Kuzeyinde Marmara denizi ve Kara Deniz,Doğusunda
Gürcistan, Nahçivan ve İran, Güneyinde Irak, Suriye ve Akdeniz, batısında ise
Ege denizi ile çevrilidir. Yüzölçümü 756.855 kilometre karedir. Fırat, Dicle, Kızılırmak,
Yeşilırmak ve Sakarya önemli akarsularıdır. En yüksek yeri 5165 metre ile Ağrı dağıdır.
Zengin bir tarihi olup, jeopolitik açıdan da son derece büyük bir öneme sahip olan bu
bölgenin adı nedir?
Cevap : Anadolu

Soru 55 : Aya ilk defa kaç yılında ve kim ayak bastı?
Cevap : 1969 yılında Neil Armstrong

Soru 56 : İki nehir anlamına gelen, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki topraklara daha geniş anlamda
Sattülarabin iki yakasında ve İran yaylasının batı eteğinde bulunan ülkelere tarih boyunca
verilen isimdir.Uygarlıkların merkezi olmuş ve ev sahipliği yapmış olan bu bölgenin adı nedir?
Cevap : Mezopotamya

Soru 57 : 1940 yılında Ankara’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Alman Filojisini bitirdi. Çeşitli devlet
görevlerinde çalıştı, TRT de görev yaptı. Lise öğrenciliğinde edebiyat hayatına başladı.
Acı adlı bir dergi çıkardı ve edebiyatı Diriliş ve Mavera dergilerinde işledi. Müslümanca
bir duyarlılığın ağır bastığı şiirine sembolik bir alegorik duyguhakimdir. Kitaplarından
bazıları; İşaret çocukları Yedi güzel, Korku ve Yakarıştır. 1987 yılında Pankreas
kanserinden vefat eden şairimiz kimdir?
Cevap : Cahit Zarifoğlu

Soru 58 : Hak, Hakkı üstün tutan sistemlerde şu dört şeyden doğar; a-Doğuştan haklar,
b-Emek karşılığı haklar, c-Adalet gereği haklar, d-Anlaşmalar gereği haklar.
Şimdi kuvveti üstün tutan sistemlerde Hakkın hangi şeylerden doğduğunu siz söyleyiniz?
Cevap : Kuvvet, Çoğunluk, İmtiyaz ve Çıkar

Soru 59 : Toplam talebin toplam arzdan fazla olması, buna bağlı olarak fiyatların yükselmesine
dayanan ekonomik dengesizlik, paranın değerinin düşmesi ve alım gücünün azalması
olayına ne ad verilir?
Cevap : Enflasyon

Soru 60 : Toplum yapısının şeklini, gelişimini ve değişimini inceleyen, bilimsel metot ve araştırma
teknikleri kullanarak, toplum yapısında meydana gelen olayları yorumlayan, teoriler
geliştiren ve kendi kavramları ile kanunlara ulaşan bilim dalına ne denir?
Cevap : Sosyoloji

Soru 61 : Kişinin hastalık, kaza, hapis, bunalım gibi ruhi ve bedeni yaralanmalardan sonra karşılaştığı
güçlükleri yenmesine yardım ederek, kendi kendine yeter duruma gelmesine nedir?
Cevap : Rehabilitasyon

Soru 62 : Dünya üzerinde değişik ekonomik sistemler vardır. Bu ekonomik sistemler faiz açısından
tanımlanabilir.Faizin serbest, piyasa ve karın da serbest olduğu sistem ile, faizin yasak
piyasa ve karın da yasak olduğu sistemler vardır. Birde faizin yasak, piyasa ve karın
serbest olduğu sistem vardır. Tarif edilen bu üç sistemin adlarını yazınız?
Cevap : Kapitalizm, Komünizm, İslam

Soru 63 : Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kıbrıs adası müslümanlar tarafından ilk defa Hz. Osman (r.a.)’ın
halifeliği zamanında fetholunmuştur. Peygamberimiz (s.a.v.)2in halası Ümmü Hiram’ın da şehit olduğu Kıbrıs,
1573 yılında II. Sultan Selim tarafından Osmanlı idaresine girmiş ve 300yıldan fazla Osmanlı idaresinde
kalmıştır. 1923 Lozan anlaşmasıyla İngilizhimayesine terk edilen Kıbrıs adası sonraları Rumlarla doldurulmaya
başlandı. Adadaki Türklerin adadan çıkarılması için yıldırma politikası uygulayan Rumlar tarafından
vatandaşlarımız olmadık işkencelere tabi tutuldular. Türkiye’nin müdahalesi ile 1974 yılında barışa kavuşan,
ancak karışıklıkların hala dinmediği Kıbrıs adasında, son dönem karışıklıkların esas nedeni Yunanca’da
“Birleşme” anlamına gelen ve Kıbrıs’ın Yunanistan ile birleştirilmesini amaçlayan siyasi hareketler olmuştur.
Bu siyasal hareketin adı nedir?
Cevap : Enosis

Soru 64 : Çin’i Asya üzerinden Anadolu ve Avrupa’ya bağlayan tarihi kervan yoludur. Üzerinden ticaret kanalı ile mal
aktarımının yanı sıra, kültür aktarımlarında da önemli bir rol oynamıştır. Bu yol ile felsefeler, ahlak, örf
ve adetler değiştirilmiştir. Doğudan batıya pusula ve kağıt gidince Avrupa’nın deniz gücü gelişmiştir. 1453 de
İstanbul’un fethi ile önemini kaybetmeye başlayan ve gemilerin gelişmesiyle tamamen işlemez hale gelen
bu tarihi yol nedir?
Cevap : İpek yolu

Soru 65 : Büyük İslam mücahidi ve muzaffer komutan Selahattin Eyyubi tarafından yaptırılan ve içinde Peygamberimiz
(s.a.v.)’in miraca yükselirken bastığı muallak taşını barındıran, sadece kulaktan dolma bilgisi olanların yanlış
olarak Mescidi Aksa olarak bildikleri dışı Kütahya çinileri ile kaplı olan, altın sarısı kubbeye sahip caminin
doğru ismi nedir?
Cevap : Kubbetül Sahra

Soru 66 : Enerji sıkıntısı çekildiği üzerinde yaşadığımız dünyada insanlar enerji elde edebilmek için her türlü yolu
denemektedirler. Suyun akış hızından, rüzgarın esme kuvvetine kadar denenen yollardan biri de maddenin en
küçük parçası olan atomun çekirdeğinden değişimi ile ortaya çıkan enerji türüdür. En yaygın olan 30 ülkede
438 adet santralı bulunan bu enerji nedir?
Cevap : Nükleer Enerji

Soru 67 : Biliyorsunuz bu günkü kapitalist ekonomik sistemlerde faiz önemli bir indikatör, gösterge olarak kabul edilir
ve bütün karlılık ve yapılabilirlik hesapları faiz esas alınarak yapılır. İslam ekonomik sisteminde ise faiz
yasaklanmıştır. Faizin yasaklanması nedeni ile faizin yerine gösterge olarak kullanıla bir müessese geliştirilmiştir.
Bu müessesenin adı nedir?
Cevap : Selem

Soru 68 : Peygamberimiz (s.a.v.)’in: “Ey insanlar, Rabbiniz birdir, Babanızda birdir. Hepiniz Adem’in çocuklarısınız.
Adem ise topraktandır. Allah katında en üstün olanınız takvası en fazla olanınızdır. Arabın Arap olmayana
üstünlüğü yoktur, üstünlük ancak takva iledir. Ey insanlar yarın beni sizden soracaklar ne diyeceksiniz?” diye
sonuçlandırdığı Veda hutbesinin bir bölümünde, yukarıdaki sözleriyle yasakladığı iş nedir ve Peygamberimiz
(s.a.v.) bu hutbeyi hicretin kaçıncı yılı irad etmişlerdir?
Cevap : Irkçılık- Hicretin 10.yılı

Soru 69 : Daha çok sporcularda görülür. İsmini bir eklemdeki yarım ay şeklindeki kıkırdaktan alır. Özellikle diz
eklemlerindeki kıkırdağa verilen isimdir. Bu kıkırdakların çeşitli sebeplerden dolayı zedelenmeleri, yırtılmaları ile
hastalık meydana gelir. Bu sporcu hastalığı nedir?
Cevap : Menüsküs (Menüsküs Lejyonları)

Soru 70 : Güneydoğu Asya’da, Güney Çin denizine bakan, petrol zengini küçük bir sultanlıktır. Adını Malayca “barış ve
selamet yeri” anlamına gelen bir kelimeden bir kelimeden alır. Başşehri Benden Seri Begevan’dır. Nüfusu
300 bin civarındadır. Bu devletin başkanı dünyanın en zengin insanıdır. Uzun yıllar İngiltere’nin sömürgesi olan
bu ülke ikinci dünya savaşı yıllarında Japonya’nın işgali altında kaldı. 1984 yılında İngiltere’den bağımsızlığını
kazanmış olan bu İslam ülkesinin adı nedir?
Cevap : Bruney

Soru 71 : Biyoloji ve fizik bilginlerinden, kanunların uygulanmasıyla ilgili olarak faydalanan, özel bir bilim dalıdır.
Hukuki konularda suçun sebebini, suçta kullanılan araçların nitelik ve kullanış biçimlerini, suçlunun yakalanması
ve suçluluğun ispatı ile ilgili delilleri inceleyen ve günümüzde çeşitli dallara ayrılan bu bilim dalına ne denir?
Cevap : Adli Tıp

Soru 72 : Vücudumuzun sindirim sistemine ait, karnın arka duvarında yatık durumda, midenin ise altında bulunan bir
organdır. Kandaki şeker düzeyini normal sınırlar içinde tutan insulin diye bir hormon salgılar. Bu hormonu
doğrudan doğruya kana verir. Şayet bu hormon yetersiz olursa o zaman şeker hastalığı denen hastalık
meydana gelir. İnsulin denen bu hormonu salgılayan organın adı nedir?
Cevap : Pankreas

Soru 73 : İnsanlık tarihi boyunca Hak-Batıl mücadelesi devam ede gelmiştir. Hak cephesini Allah (c.c.)’ın seçtiği temiz,
asil, münevver, azimli, kararlı, istikrarlı bir dava ahlakı ile peygamberler üstlenmişler, beşerin hidayeti ve
mutluluğu için kıyasıya çalışmışlardır. Batıl cephesini ise, nefislerinin kölesi olan, egoist, menfaatperest,
sadist ve zalim, firavunlar, nemrutlar, hamanlar, karunlar, Ebu Lehep ve Ebu Cehillerin oluşturduğunu görürüz.
Günümüzde de Hak ve batıl mücadelesi aynen devam etmektedir. Batıl cephesini güçlülüğünü haklılık sebebi
görüp, menfaati icabı devamlı surette ülkeleri karıştırmakta, savaşlar çıkarmakta, aile ocaklarını söndürmekte ve
kan akıtmaktadır. Zulmün bir kesiti olarak da Amerika’ya giden beyaz insanlar oraların yerlisi olan mert ve
temiz insanların yani Kızılderililerin neslini yok etmek için bu insanları köleleştirmişler, kafatası avcılığını
serbest bırakmışlar ve kafatası başına 5 dolar ödemişlerdir. Ve bu şekilde en azından 600.000 Kızılderili’nin
kafasını kesmişler, ayrıca bu insanlara Avrupa kökenli hastalık ihtiva eden battaniyeler dağıtmışlardır.
O zamanki zalimlerin torunları da yakın bir zamanda “aids”li battaniyeleri Kürt kardeşlerimize dağıtmışlardır.
Roma imparatorluğunda ise zalimlerin en büyük zevkleri, zavallı insanların aç aslanlara atılıp onlar tarafından
yenilmesini ve arenalarda yaşamak için kendi arkadaşını dahi öldürmek zorunda bırakılan insanların dövüşleri
seyretmektir. Bu dövüşçülere ne denir?
Cevap : Gladyatör

Soru 74 : Daha ziyade 1960 sonrası politik ve ekonomik gerekçelerle Türkiye’den ve diğer İslam ülkelerinden
yüz binlerce müslüman Batı Avrupa ülkelerine hicret etmişlerdir. Bu coğrafyada yaşayan müslümanlar
dini vecibelerini tam istedikleri gibi yerine getirememektedirler. Sorunlarını iletebilecekleri resmi bir
makamdan yoksundurlar. Şimdiye kadar bu coğrafyada iki ülke İslam dinini resmen kabul etmiştir.
Bu iki ülke hangileridir?
Cevap : Belçika ve Avusturya

Soru 75 : İlk Türkçe hutbe kim tarafından, nerede ve ne zaman okunmuştur?
Cevap : 1932 de, Süleymaniye de, Sadettin Kaynak tarafından

Soru 76 : Son 2 asırdır müslüman ülkelere acımasızcasına saldırılar yapılmaktadır. Filistin, Keşmir, Kıbrıs,
Azerbaycan, Bosna gibi İslam ülkeleri de aynı saldırılara maruz kalmaktadırlar. Bu asrın başlarında ise,
Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya’ya karşı zamanının en gelişmiş teknolojisi ile donanmış İtalyanlar
acımasızca saldırdılar. Ama Kuzey Afrika’nın özgürlük savaşçısı Ömer Muhtar da elinden geldiğince
direniyordu. Ne var ki takdiri ilahi gelmiş ve Ömer Muhtar idam edilerek Rabbine kavuştu. O zamanlar
İtalya’yı yöneten ve Libya’yı yakıp yıkan diktatör kimdir?
Cevap : Mussolini

Soru 77 : Allah yolunda aşkla ve şevkle çalışan bir kardeşimiz, faaliyetlerin yoğun olduğu dönemlerde öyle çok,
öyle çok koşuyor ki, bu koşmaların sonucunda, koşu süratini dünya rekorlarına yaklaştırıyor. Ve böylece
100m’yi 10 saniyede koşar hale geliyor. Bu kardeşimizin sürati saatte kaç kilo metredir?
Cevap : 36 km/h

Soru 78 : Bu sorumuz bir genel yetenek sorusudur. Adeta işgalci, sömürgeci ve zalim devletler gibi,
su üstünde yetişen bir bitki, kapattığı alanı her geçen gün ikiye katlıyor. Eğer bu bitki bir gölü
30 günde tamamen kapatırsa kaç günde yarısını kapatır?
Cevap : 29 günde

Soru 79 : Ozon tabakası tarafından süzülür. Bizlere öldürücü olmayan, hatta faydalı olan miktarı gelir. Bu nedir?
Cevap : Ültra Viole ışınları

Soru 80 : Bu sorumuz bir kavramdır. Arapça bir kelime olup, emir vermek, yasaklamak, serbest bırakmak,
terbiye, sevk ve idare etmektir. Peygamberimiz (s.a.v.) de “bu kavram ve iman halkı dünya ve ahrette
kurtaran iki unsurdur” diye tarif etmektedir. İmandan sonra en büyük yere sahip olan ve hayatımızı
organize eden ve her yönüyle her şeyimizi ilgilendiren, bu kadar önemli olmasına rağmen bazı dönemlerde
müslümanların kendisinden uzak durduğu ve kötü kabul ettiği bu sanatın adı nedir?
Cevap : Siyaset

Soru 81 : Ünlü şair ve yazarlarımızdandır. 1944 yılında Kayseri’de dünyaya geldi. Devlet konservatuarında
Fransızca okutmanlığı yaptı. “Geceleyin bir koşu” ilk şiir kitabıdır. Şiirlerini en son Erbain adlı kitabında
topladı.Yazılarını Mavera, Gösterge dergileri, Milli Gazete de yayınladı. Başlıca eserleri;
“Taşları Yemek Yasak, İrtica Elden Gidiyor.” Bu şair ve yazarımızın adı nedir?
Cevap : İsmet Özel

Soru 82 : Uluslararası Adalet Divanını bulunduğu şehrin adı nedir?
Cevap : Lahey (Den Haag)

Soru 83 : Kendi adı ile anılan bir gölün kenarındadır. Kocaeli, Sakarya, Bilecik illeri,Yenişehir ve Orhangazi
ilçeleri ile çevrilidir. Tarihte Hıristiyanlar için son derece önemli sonuçlar doğurmuş olan Mikaia
Konsülleri burada toplanmıştır. 1075yılında Kutalmışoğlu Süleyman Şahın eline geçen şehir, haçlılar,
Bizanslılar ve Selçuklular arasında el değiştirmiştir. 1331 yılında Orhan Gazi tarafından Osmanlı
topraklarına katılan bu şehir başkentlikte yaptı. Bu dönemde burada Osmanlı devletinin ilk
medreseleri kuruldu.1920-1922 yılları arasında Yunanlıların işgali altında kaldı ve Kurtuluş savaşıyla
Türk topraklarına katılan, Osmanlı döneminden kalma eserler ve çinileri ile meşhur olan ve 14 ile 17.asırlar
arasında üretilen çinileri dünyanın en kaliteli çinilerinden sayılan bu şirin şehrimizin adı nedir?
Cevap : İznik

Soru 84 : Kuzey Afrika’da bir Cumhuriyettir. Akdeniz kıyısındadır. İslam ülkesi olarak biliriz ancak idaresi diğer
İslam ülkeleri gibi laiktir. Çağdaş Firavunlar hüküm sürmektedir ve müslümanlara zulmedilmektedir.
164.000 kilometre kare yüzölçümü olup nüfusu 7 milyon kadardır. Bu ülkenin ismi ve başkenti aynı
isimdedir.1955’de Fransızları kovarak bağımsızlığını kazanmıştır. Uzun yıllar da Osmanlı yönetiminde
kalan bu ülkenin adı nedir?
Cevap : Tunus

Soru 85 : Mücadeleleri marşlara konu olan Eritre’nin başşehrinin ismi nedir?
Cevap : Asmara

Soru 86 : Az kuvvetle büyük ağırlıkları kaldırmaya yarayan araç. Kaldırılacak yük,
yüke uygulanacak kuvvet noktası gibi üç bileşimi bulunur. Bu aletin adı nedir?
Cevap : Kaldıraç

Soru 87 : Kaç kandil gecesi vardır sayınız?
Cevap : 5 tanedir. Mevlit Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili, Kadir Gecesi

Soru 88 : Kamyon, vinç, dozer gibi makinaların olmadığı Osmanlı döneminde inşa edilen Süleymaniye ile,
her türlü teknik araç ve aletin mevcut olduğu Cumhuriyet döneminde inşa edilen Kocatepe camileri
kaç yılda tamamlanmıştır?
Cevap : Süleymaniye 7 yılda, Kocatepe ise 27 yılda tamamlanmıştır.

Soru 89 : Miladi 712 yılında İslam diniyle tanıştılar. Bağımsızlıklarına 15 Ağustos 1947 yılında tam anlamıyla
kavuşmuşlardır. Farklı ırklar dolayısıyla farklı kültürlere sahip bir çok milletin bir araya geldiği bu ülkede
en önemli birleştirici unsur İslamiyet’tir. Bu dost ülkede bağımsızlığın sembolü Muhammed Ali Cinnah’tır.
803 934 km kare toprağa sahip olan bu ülke1980’li yıllarda önemli bir şahsiyetini şehit veren bu ülkenin adı
nedir?
Cevap : Pakistan

Soru 90 : İç Anadolu’da yer alan, toprakları en geniş yerleşim merkezi. Yüzölçümü 47 420 km karedir.
Güney batı kesimleri torosların ormanlık yörelerine kadar uzanır. Kara iklimi hakimdir.
Tahıl ve küçük baş hayvanların üretiminde ülke içinde birinci sırayı alır. Alüminyum, magnezit, krom, civa,
sodyum tuzu, linyit, kurşun, demir ve bakır madenleri vardır. Geniş bulvarları, parkları ve modern binalarıyla
orta Anadolu’nun önemli şehirlerinden biridir. Selçuklulardan kalma çeşitli eserleriyle de ünlü olan
bu şehrimiz hangisidir?
Cevap : Konya

Soru 91 : Bilindiği gibi dünya milletlerinin hepsinin bir marşı vardır. Bizim milli marşımız da İstiklal Marşımızdır.
Bazı marşlar o devletin hükümdarını, başkanını övmekte, bazı marşlar ise abartılı bir şekilde kendi milletini
göklere çıkarmaktadır. Bizim İstiklal Marşımız ise tarih boyunca daima müstakil ve hür yaşamış bir milletin
bu hasletini azimle, heyecanla, imanla birleştiren bir şiir şaheseridir. Her kıtasında imanla dolu coşkuyu dile
getiren marşımız kaç kıtadan oluşmaktadır?
Cevap : 10 kıta

Soru 92 : Uyuşturucu belası bugün özellikle gelişmiş ülkelerin toplumlarını tehdit eden bir konumdur.
Bunun için ülkeler gençlerini böyle bir beladan kurtarmak için büyük çaba sarf edip yüklü miktarlarda para
harcamaktadırlar. Buna rağmen batılı ülkelerin bir çoğunluğunun ruhen boşlukta bulundukları ve bu boşluğu
gidermek için değişik yollara başvurdukları bilinmektedir. Yapılan istatistikler ABD’de gençlerin % 35’ine
yakınının, Avrupa’da okul çağındaki her çocuğun 7 tanesinde birinin yakalandığı uyuşturucu müptelalığı
önceleri esrar denen uyuşturucu ile başlamakta, daha sonra dozu artırarak eroin, morfin ve LSD gibi daha
kuvvetli uyuşturucularla devam etmektedir. İşin ilginç yanı bu uyuşturucuların bitkilerden elde ediliyor olmasıdır.
Yine uyuşturucu çeşitlerinden birisinin yapılmasında kullanılan, daha önce Türkiye’de çokça yetiştirilen fakat
ABD’nin baskısıyla yetiştirilmesi kontrollü olarak azaltılan ve dış kozalağı çizilerek oradan çıkan sütten
uyuşturucu elde edilen bitkinin adı nedir?
Cevap : Haşhaş

Soru 93 : Üç asırdan beri büyük mücadelelere sahne olmuş, her dönemde kendine has mücadele yöntemleri uygulamış
Şeyh Şamiller, Şamil Basayevler yetiştirmiş, insanların tasavvufla yoğrulduğu, 70 yıl Rus Komünizminin
baskısı altında yaşamasına rağmen, İslami benliğini ve mücadele azmini yitirmeyen ve bütün olumsuzluklara
rağmen bağımsızlığını ilan eden, Türkiye’den sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ikinci olarak tanıyan,
milli marşında “La İlahe İllallah” yazan, zikri caddelerde yaparak İslam’ı haykıran Çeçenistan’ın kalleşçe bir
suikastle şehit edilen lideri Cevher Dudayev’in yerine gelen devlet başkanı kimdir?
Cevap : Selimhan Yandarbiyev

Soru 94 : Eskiden bir günlük yaya yol menzili içinde bir bina yapılırdı. Ve böylece yolcuların emniyet ve istirahatı
sağlanırdı. Kervanlar buralara konaklar ve dinlenirlerdi. Bu dinlenme tesislerinin adı nedir?
Cevap : Kervansaraylar

Soru 95 : Bir müslüman diğer bir müslümanın Hakk’ın rahmetine kavuştuğunu duyduğu zaman ne demesi gerekir?
Cevap : “İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun” (Allah’tan geldik yine Ona döneceğiz)

Soru 96 : 1942’de ABD’nin Kentucky eyaletinde doğdu. 1960 yıllarında Roma olimpiyatlarında kilosunda
şampiyon oldu ve daha sonra profesyonel oldu.1964 yılında müslüman oldu, hemen akabinde yaptığı
ünvan maçı ile dünya şampiyonu oldu. Bir müddet sonra askere çağrıldı, buradan da Vietnam’a gönderilmek
istendi. Fakat buradaki savaşın manasız olduğunu söyleyerek Vietnam’a gitmedi. Bunun neticesinde hapse
atıldı ve dünya şampiyonluğu ünvanı da elinden alındı. Hapisten çıktıktan sonraki maçlarda iki defa daha dünya
şampiyonu olarak üç defa dünya şampiyonluğu rekorunu kırdı. İslam Milleti adlı bir teşkilatın ateşli bir
üyesi olan Muhammed Ali 1980 yılında boksu bıraktı. Daha sonra sinir sistemiyle ilgili olan, el titremesi,
bilinçli hareketlerin zorlaşması gibi bir hastalığa düçar oldu. Bu hastalık nedir?
Cevap : Parkinson hastalığı

Soru 97 : Osmanlı İmparatorluğunda Tazminat fermanının ilan edilmesinden sonra, Ahmet Cevdet Paşanın başkanlığında
oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan, yurttaşlık haklarıyla ilgili İslami esaslara dayalı kanunlara ne ad
verilir?
Cevap : Mecelle

Soru 98 : Asrı saadetteki bir olayın vermiş olduğu ilhamla: “Ey müslüman İslam’ı öyle diri ve sağlam yaşa ki,
seni öldürmeye gelen sende dirilsin” diyen yazar ve Diriliş şairimiz kimdir?
Cevap : Sezai Karakoç

Yorumlar

  • Brenda diyor ki;

    3 ay önce

    sayfanızı yeni tanımış birisi olraak Yeni başlayanlar ie7in kategorisinden başladım ben de :) sayfanız e7ok gfczel, tebrik ederim. ben de bu şarkının Muhammed İsfahani ile Farid Farjad versiyonlarını beğendim en e7ok. tek kelimeyle mfckemmel. vee dinlemeye devam..

Yorum Yap

islamiyet.gen.tr - Copyright ® 2005-2012 | Kullanım Koşulları // Google+