HutbelerManşetÖzel Bölüm

Kurban Bayramı 2012

Muhterem Müslümanlar!

Bu gün Rabbimizin bizlere lütfettiği iki mübarek bayramdan ikincisini, yani kurban bayramını idrak ediyoruz.

Bayram; sevinç, mutluluk demektir. Bayramlar, bencilliği üzerimizden atıp başkalarını düşünme günüdür. Bayram, husumetleri bırakıp barışmak, küslüklere son vermektir. Bayram, tüm Müslümanların sevgi, dostluk, kardeşlik içinde kavuşmaları, buluşmalarıdır. Bayram, zenginiyle, yoksuluyla, dayanışma demektir. Bayram, saadet ve huzur demektir. Bayram, mutluluk demektir, kederleri silmek, hüzünlere ortak olmaktır. Bayram, acı-tatlı ne varsa aramızda paylaşmaktır. Bayram, kırgınlıklara son vermek, sevgi ve saygıyla kenetlenmektir.

Rabbimiz dünyayı bizim için bir imtihan yeri yapmış, bundan dolayı da nimetleri ve musibetleri kendi hikmetince taksim etmiştir. Kim kime yardım ediyor, kim kaçınıyor? Kim hal hatır soruyor, kim unutuyor? Kim akrabalık bağlarını kuvvetli tutuyor, kim koparıyor? Hangimiz daha güzel davranıyoruz? İşte bu hususlarda imtihan edilmekteyiz.

Muhterem Müminler !

Kurban Bayramı günleri, imkânı olan Müslümanların Allah Teâlâ’nın ihsan ettiği sayısız nimetlere karşı bir şükür ifadesi olarak kurban kestiği günlerdir. Yüce Rabbimiz, “Şüphesiz biz sana Kevser’i verdik. O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes”(1) buyurarak kurban kesilmesini istemektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de  “Âdemoğlu kurban bayramında Allah için kurban kesmekten daha güzel bir iş yapmış olamaz”(2) hadisi ile kurban kesmenin önem ve faziletini ifade etmişler ve bizzat kurbanlarını keserek bizlere örnek olmuşlardır.

Aziz Müminler

Rabbimiz kalbimizdeki ihlâsa ve niyetimize bakar. Her ibadetin yerine getirilmesinde olduğu gibi kurban kesiminde de samimiyet önemlidir. Kur’an-ı Kerim’de “O kurbanların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz, fakat O’na sizin takvanız ulaşır”(3) buyrularak kurban ibadetinde ihlâsın önemine dikkat çekilmiştir. Bu itibarla Kurban keserken Hz. İbrahim’in, Hz. İsmail’in ve Hz. Hacer’in sadakat ve teslimiyetini hatırlayalım.

Kurban keserken çevreyi kirletmemeye, komşulara zarar vermemeye, kibir, gurur ve gösterişten uzak durmaya özen gösterelim. Arefe günü sabah namazında başladığımız ve bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farz namazlardan sonra okunan teşrik tekbirlerini unutmayalım.

Bayramın bu sevinç günlerinde ana ve babamızın gönlünü alalım, çocukları sevindirelim, akrabayı ve komşularımızı ziyaret edelim. Güler yüzlü, tatlı dilli olalım. Geçmişlerimizi dua ve hayırla yâd edelim. Barışmak ve kaynaşmak için bayramları fırsat bilelim. Sevinçlerimizi yaşarken haram ve günahlardan uzak duralım. İnsanların haklarına saygılı olalım. Bayramlar vesilesiyle birliğimizi, beraberliğimizi dostluk ve kardeşliğimizi geliştirelim. Tanıdık tanımadık ayrımı yapmadan herkesle selamlaşalım ve bayramlaşalım.

Hak Teâlâ bayram sevincimizi daim, kurbanlarımızı makbul, bayramlarımızı mübarek eylesin.

Muhterem Cemaat !

Bayram vesilesiyle araçlarıyla seyahat edeceklerin, araç bakımını yaptırmalarını, uykusuz ve dikkatsiz araç kullanmamalarını, trafik kurallarına uymalarını hatırlatır, hayırlı bayramlar dilerim.

____________________________

Ferhat KURLU

Nişantaşı Meşrutiyet Hamidiye Camii İmam-Hatibi

 

[1] Kevser 108/1-2.
[2] Tirmizî, “Edâhî”, 1.
[3] Hac 22/37.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu